Посланик Позитивне Црне Горе Дарко Пајовић данас је кандидован за предсједника црногорске Скупштине.

Њега је на ову функцију предложило 13 посланика.

У образложењу предлога се наводи да се Позитивна, као аутентична алтернатива свим политичким актерима у Црној Гори, досљедно и бескомпромисно залаже за мирне и демократске политичке промјене и напредак, како у правцу евроатлантских интеграција, тако и у правцу јачања демократских институција.

"Позитивна Црна Гора инсистира на миру и стабилности, међуетничкој толеранцији, афирмацији грађанског друштва, владавини права, борби против корупције и организованог криминала што је предуслов за заштиту сиромашних и угрожених и дијалогу као начину за рјешавање политичких конфликата", каже се у образложењу.

Додаје се да су Планом Позитивне за превазилажење политичке кризе постављена су три јасна циља - очувати мир и стабилност, обезбиједити наставак евроатланских интеграција и створити услове за слободне и фер изборе, кроз контролу изборног процеса и спрјечавање злоупотребе државних ресурса.

"Данас, захваљујући одлукама Позитивне Црне Горе имамо очуван мир и стабилност у земљи, потписан Протокол о приступању НАТО-у, као и Владу изборног повјерења. Такође, имамо и Споразум о стварању услова за слободне и фер изборе између власти и опозиције који су потписале 11 од 12 политичких субјеката који имају своје представнике у парламенту", наводи се у образложењу.

Опширније...

Још један протест незадовољних грађана и присталица Демократског Фронта, одржао се синоћ испред Скупшрине Црне Горе под слоганом: “Против Владе Мила Ђукановића” и уз централни транспарент: “ Узалуд на нас бацас сузавац и бојне отрове, улице одјекују Мило лопове!” У маси су се могли видјети транспаренти: “ Доље лажна опозиција”, ” Бојкот” , “ Слобода Народу” , “ Не у НАТО’ , што је и одговарало најгласнијим порукама са синоћњег скупа.

“ Тзв. Влада изборног повјерења конституисана је у касним сатима када се само приказују у медијима порнографија и криминал. Све је то личило на ријалити шоу у коме се само бира газда а у нашем случају газда је заправо онај стари. Тог дана биране су и слуге или најамници. А ако буду добри газда ће им дозволити да остану са њим и након избора” , поручио је Радојица Живковић из Беранског одбора Нове српске демократије.

Опширније...

Дванаест година траје енигма ко је и зашто у ноћи 27. маја 2004. године убио Душка Јовановића, главног и одговорног уредника листа "Дан", недалеко од редакције у којој је радио. Ко је повукао ороз и по чијем налогу, ко се све налазио у тамном "голфу 3" из ког је у покрету проговорио "калашњиков" и смртоносни хици? За ово време надлежни су ухапсили и осудили за саучесништво у злочину на 19 година затвора једино Подгоричанина Дамира Мандића.

Породица Јовановић је убеђена да је наредба за ликвидацију стигла из врха државе, службе ДБ и мафијашких кругова.

- Тврдим да је мог брата убио онај који је имао највише користи од његове смрти, а за то имам доказе које сам дао надлежним службама - каже за "Новости" Мишко Јовановић, брат убијеног Душка.

Опширније...

Народна странка јуче је поднијела захтјев новоизабраном министру МУП-а, Горану Даниловићу, за враћање држављанства предсједнику Народне странке (НС), Предрагу Поповићу, саопштено је Дневним новинама у тој странци.

У захтјеву који је Даниловићу упутио в.д. предсједника Народне странке, Јован Б. Маркуш, наглашава се да би враћањем држављанства Поповићу била исправљена неправда према предсједнику НС, али би био и деблокиран рад ове странке.

Опширније...

И после деценије од обнове државности Црне Горе, ломе се копља око химне, грба и заставе. Фалсификовање симбола којима су се преци поносили

Тробојка на згради СО Беране, уз државну и општинску заставу, која се завијорила у време прославе независности Црне Горе, деловала је као трн у оку суверенистима.

Градоначелник Драгослав Шћекић је овакав гест образложио да то омогућава закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола. Међутим, и овај пример показује да и после деценије од референдума Црногорци још ломе копља око државних симбола, химне, грба и заставе.

Шта у свакодневном животу значи непоштовање симбола? Да ли оно што се сваке недеље може видети испред сала за венчања, где једни сватови носе црвену, државну заставу, а други тробојку. И капе су се „помешале“. Оне старе са четири „С“ још важе за традиционалну половину становника Црне Горе, док су они други „утиснули“ државни грб. Тако је прича о црногорским државним симболима, који у делу народа нису прихваћени као аутентични и даље врућа тема.

Опширније...

Позивам све чланове Одбора за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе да, без одлагања, искористе право и упознају се са извјештајем Вијећа за националну безбједност са сједнице Вијећа одржане у априлу ове године, који је прије неколико дана достављен Одбору и који носи ознаку "строго тајно", ја сам то право искористио, саопштио је Велизар Калуђеровић, посланик Демократске

Црне Горе.

Опширније...

С обзиром на растући албански фактор у Црној Гори, у тој земљи би могло да дође до македонског сценарија, каже у интервјуу за Спутњик Вадим Самодуров, политички аналитичар и оснивач „Агенције за стратешке комуникације“.

Пре 10 година Црна Гора се на референдуму определила за независност и на тај начин се у неком смислу ослободила тог „београдског терета“ на путу у ЕУ, попут сарадње са Хагом и косовског проблема. Црна Гора би могла да уђе у ЕУ раније него Србија, а европски функционери често хвале ову земљу.

Опширније...

Тридесет година Комнен Бећировић из Љевишта, професор светске књижевности, бори се за спас Мораче са свим њеним јединственим природним и цивилизацијским благом, проносећи њено име диљем Европе и света.

Из Града светлости, престонице Француске у којој живи, пробудио је Комнен уснулу Европу не би ли помогла у спасавању бисера природе, светског драгуља. Својевремено је у своју мисију укључио и једног од највећих еколога данашњице Франца Вебера, па чувеног византолога Димитрија Оболенског, који су својим ауторитетима безуспешно покушавали да убеде власти у Црној Гори да се одустане од погубног наума - изградње четири хидроелектране на Морачи. Тим пројектом би била угрожена немањићка лавра-манастир Морача и Храм Успења Пресвете Богородице. "Утопила" би се и чувена епска песма "Женидба Максима Црнојевића", настала управо на обалама ове реке.

Опширније...

Поводом 24. године од ратног злочина над 14 припадника ЈНА из никшићко-шавничке групе, који су починили припадници Војне полиције Хрватске у Војно истражном центру “Лора”, Сплит и припадници хрватских оружаних формација у Дувну и Херцеговини у априлу и мају 1992. године, Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе обратило се главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу захтјевом за писану информацију о резултатима сарадње Врховног државног тужилаштва Црне Горе (ВДТЦГ) и Државног одвјетништва Републике Хрватске (ДОРХ) на процесуирању тог ратног злочина, означеног као “Лора 3”.

Опширније...